Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(7)
Form of Work
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(3)
unknown
(3)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(3)
Czytelnia
(4)
Author
Bojrakowska-Przeniosło Agnieszka
(3)
Berriedale-Johnson Michelle
(1)
Cyra Adam (1949- )
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Malczyk Małgorzata
(1)
Permutt Philip
(1)
Sobolewska Anna
(1)
Year
2010 - 2019
(7)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Subject
Armia Krajowa
(1)
BLW
(1)
Bukieciarstwo
(1)
Celiakia
(1)
Dieta dziecka
(1)
Kamienie szlachetne
(1)
Kwiaty sztuczne
(1)
Leczenie
(1)
Makaron
(1)
Obóz hitlerowski Auschwitz-Birkenau
(1)
Papieroplastyka
(1)
Pilecki, Witold (1901-1948)
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Procesy polityczne
(1)
Roboty ręczne
(1)
Ruch oporu
(1)
Więźniowie polityczni
(1)
Zdobnictwo
(1)
Żywienie dziecka
(1)
Genre/Form
Wydawnictwa popularne
(2)
Książka kucharska
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(1)
7 results Filter
Book
In basket
Dieta bezglutenowa / Michelle Berriedale-Johnson ; [tł. Anna Sobolewska]. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2014. - 231, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Kuchnia Domowa)
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (celiakia) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu - to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny, jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 7 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 7 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 745 (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteka Żoliborska)
Pileckiemu przyszło żyć w niezwykle burzliwych czasach. Każda ze zmieniających się epok historycznych odcisnęła na nim swoje piętno. Był uczestnikiem wojen w 1920 i 1939 roku, jednak to lata 1940-1943, kiedy jako ochotnik stał się twórcą konspiracji wojskowej w KL Auschwitz, stanowią najistotniejszy element jego życiorysu. Za swoje zasługi nie doczekał się za życia żadnej nagrody - wyrokiem komunistycznych władz został skazany na śmierć, a następnie robiono wszystko, by o jego postaci i dokonaniach zapomniano. W ostatnich latach dzięki staraniom rodziny i historyków rotmistrz (w 2013 awansowany na pułkownika) Pilecki wraca do świadomości narodowej. Książka skupia się przede wszystkim na działalności Witolda Pileckiego w organizowaniu konspiracji wojskowej w Auschwitz, zawiera również słynny raport z 1945 roku napisany po ucieczce z obozu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 929 (1 egz.)
Book
In basket
Jak rozszerzać dietę dziecka? Kiedy przestać karmić piersią? Kiedy wprowadzać gluten? Co zrobić, gdy dziecko nie chce jeść przecierów? Dlaczego mój maluch nie chce jeść, kiedy go karmię łyżeczką? Masz już dość stresów związanych z żywieniem swojej pociechy? Nie wiesz, czy się najada i czy nie brakuje mu witamin? Zdaj się na intuicję i zaufaj swojemu dziecku! Podaj mu kilka wartościowych, dostosowanych do jego rozwoju pokarmów, np. ugotowane na miękko warzywa, miękkie owoce, gęstą owsiankę lub kawałek chudego mięsa. A następnie pozwól mu samodzielnie zdecydować, co chce w danej chwili zjeść. Dziecko musi zapoznać się z jedzeniem - sprawdzić jego konsystencję, kolor, zapach i smak. Właśnie na tym opiera się metoda BLW. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do książki napisanej przez doświadczone dietetyczki i mamy. Co w niej znajdziesz? - Informacje o rozszerzaniu diety dziecka do pierwszego roku życia. - Informacje o BLW - wprowadzaniu tej metody żywienia, jej głównych zasadach i zaletach. - Przepisy na proste, smaczne i wartościowe posiłki nie tylko dla twojego dziecka, ale także dla całej rodzin. [https://www.znak.com.pl/].
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
All copies are currently on loan: sygn. 6 P (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again